Fotosafari  i Kenya

Under två veckor i augusti och september 2016 var jag på en oförglömlig safariresa i Kenya tillsammans med Brutus Östling och 11 andra fotografer. Vi började i Masai Mara där vi bodde i lyxinredda tält. Äventyren fortsatte sedan till andra safariställen och till en fågelsjö. Här är några av mina bilder och några videosnuttar från resan.

(Observera att jag har copyright på alla bilder på denna hemsida. Att publicera dem är alltså förbjudet utan mitt tillstånd. Vill någon publicera dem så kontakta mig på anders@andersandersson.se)

En miljon gnuer mot Mara-floden

Över en miljon gnuer och hundratusentals zebror vandrar från Serengetti i Tanzania till Masai Mara. När de tar sig över Mara-floden väntar krokodiler och andra rovdjur på dem. I en kamp på liv och död korsar de floden i dennna migration.

 

Lejonens rike

Under resan såg vi alla big five. Mest fascinerade var vi av lejonen  som kändes som regenter i detta vilda rike. En sexmånaders unge som lekte med sin mamma charmade oss allra mest. Morgonen efter kom vi lagom till frukost.

Vi åkte ut med bilarna från vår camp innan solen gick upp - och mötte en morgon fyra lejonhanar direkt.

Det är skakigt på vägarna, men förarna är skickliga både på att köra och att läsa av naturen för att upptäcka nya djur.

Zebror, gnuer, bufflar, hyenor, gamar och vackar fåglar - ständigt nya djur och nya äventyr.

Här fredas noshörningar

Noshörningarna är det mest hotade djuret i Afrika. Tjuvjägare är ute efter hornen, som pulveriseras och säljs fr att användas i kinesisk medicin, som i princip är verkningslös. KIlopriset är dubbelt så högst som för guld.i parken Solio fösöker man skydda noshörningarna från tjuvjägarna, Där lever de tilsammans med andra vilda djur i en miljö där det finns fler träd och buskar än i Masai Mara, Flera gånger såg vi noshörningshanar som mätte sina styrkor med sina horn som vapen.

i Solio finns det horn av olika slag överallt. Här nedan en bildserie med fler noshörningar och andra djur,

 

 

Barnförbjudet framför vår bil

En lejonhona och en lejonhane låg och sov i det höga gräset bara 30 meter från vår bil. Plötsligt reser sig honan - och strax efter hanen. Vad som sedan händer är barnförbjudet. Slutet syns på bilden till vänster.  Ett kraftigt rytande från båda hördes. Händelsen steg för steg finns i bildserien nedan.  

Så gör djur

I Ol Pejeta fick vi lära oss en del om djurens beteende:

  • Att elefanter inte kan äta kort gräs. De sparkar då loss grästuvorna, skakar av jord och damm med hjälp av snabeln innan de äter grästuvan.
  • Att bufflar smetar in sig med lera för att skydda sig mot insektsbett (se bilderna nedan).

Äta eller ätas?

En vävarfågel på gräshoppsjakt i Kenya kan vara minst lika mordisk som ett lejon. Vi bodde två dygn på en ö i Baringosjön i hus utan fönster - gav bra svalka i värmen. För att få bilder i det låga morgonljuset gav vi oss ut i gryningen i små båtar. Några av fåglarna ser du i bildserien nedan.

Fiskare

En skrikörn på fisketur följde vi extra noga.

Elefanter - våra favoriter i Samburu

Jakt med kamera morgon och kväll

Strax innan solen går upp gav vi oss ut i bilarna för att jaga fotomotiv. Det blev giraffer i soluppgången, apor, antiloper, schakaler och zebror med tätare mindre ränder än de hade i Masai Mara. Men vi spanade främst efter leoparder. Vi så inga, men däremot ett utmärglat lejon som inte såg ut att ha haft jaktlycka.

Masajbyns två ansikten

Festklädda masajer sjöng för ossoch sålde  handgjorda smycken. Men längre in i byn mötte vi  också en annan sida -  människor i misär som bor i hyddor gjorda av kodynga.