Rävarnas sommarlek

Äventyr vid middagsbordet

Lagom när vi ätit middag utomhus vid vårt fritidshus på Värmdö sommaren 2021 spelade några rävungar nästan varje kväll upp en föreställning för oss. De lekte och brottades fram tills mörkret kom. Kolla själv i filmen nedan. När de blev större strök de mest omkring runt huset med nosen i marken för att leta mat. 

Kolla min bok om våra rävungar 

Jag har blivit så upprymd över våra rävar att jag gjort en bok om dem.  Tillsammans med barnbarnen Nora och Lisen har jag hittat på  en djursaga om två rävungar som blev vegetarianer när de mötte de andra djuren i skogen. De ville inte äta upp söta musen Musse. Jag har illustrerat texten med några av mina bästa djurbilder. Läs mer om boken här

Morgontrötta rävungar. Köp bilden som tavla.

Längdhoppsträning.

Sova räv. 

Vem lufsar där...

Vi satt i ett gömsle vid finsk-ryska gränsen. Inte ett enda livstecken på eftermiddagen, kvällen och natten. Men efter tio timmars väntan, just när solen färgade himlen röd och dimman steg, kom björnen. Det var som en illustration till visan  Mors lille Olle.  Den bilden var väl värd all väntan. Köp den som fototavla.

Efter misslyckade försök att fotografera brunbjörn i Sverige åkte jag till Karelen i Finland 2017. Bilden intill är från det besöket. Året efter blev det nya bilder från en annan del av Karelen. Bilderna nedan och filmen är därifrån.

Björnen, korpen och vargen...

Björnen och korpen äter först.

Till slut vågar sig vargen fram.

I sådana här gömslen kan det bli lång väntan. 

För att locka björnarna till fotograferna läggs det ut kött och fisk. 

Järvarna har också sina revir här.

Finska björnar kan gilla vatten.

Under hösten behöver björnen mycket mat.

Ingemansland mellan Ryssland och Finland. 

Vargen är skyggare än björnen.

En björn är tre meter när den står på bakbenen.