Tre timmar med orrarna

Aprilmorgon kl 03.50

Fullmånen lyser. men solen har ännu inte gått upp. Det är frost på myrmarken i Västmanland denna aprilmorgon 2021. Jag smyger ut på den smala spången in i tältet. Jag hinner inte mer än att sätta kameran på stativet  förrän jag hör de första orrtupparna. Några minuter senare fightas 35 tuppar  50 meter bort. 
Efter en stund kommer ett par honor fram ur snåret bakom. Det är dessa som tupparna slåss om. Jag ser hur några lyckas med parningen. Lite senare hör jag ett annat fågelljud. Det är en tofsvipa som blandar sig med tupparna. Tre timmar i ett sträck pågår orrspelet - ett magiskt skådespel som du kan se och lyssna till i treminutersfilmen nedan.

Två av 35 tuppar.

En tofsvipa mitt i orrspelet.

Berguven - och en fotograf

Det var berguven som väckte mitt och Margaretas fågelintresse för 15 år sedan. Ett berguvspar häckade under ett par år på en klipphylla vid vårt landställe på Värmdö. Uvmärkaren Alar Broberg ringmärkte ungarna och berguven blev en del av tillvaron på landet. Under våren 2020 fick vi vara med om en ny ringmärkning på hemlig plats. När jag fotograferade en av ungarna fick jag synas själv - i uvens högra öga. Den bilden säljer jag här som tavla.  

Med våra berguvar på Värmdö startade vårt fågelintresse. 

Alar ringmärker 2020.

En unge på tre månader väger ca tre kilo.

Magisk morgon

Vid Knuthöjds Mosse i Hällefors finns en mängd små gölar där många smålommar häckar. Det är tidig vindstilla morgon i maj och dimman ligger över gölarna  medan solen tar sig upp. En hanes parningsrop ekar över skogen. Efter tio minuter hörs svarsrop från en hona. Sedan ser jag henne  landa på  gölen. Hanen bröstar upp sig och visar upp hela sin prakt för honan. Sakta simmar de tillsammans till andra ändan av gölen. Där parar de sig. Naturupplevelsen känns magisk.

Sidensvansarnas hösthysteri

Under ett par dagar varje höst brukar sidensvansarna stanna i Sickla för att hysteriskt äta röda bär. Se här i filmen hur bären de till slut gör dem onyktra och  vimmelkantiga.


Fågeltröst under pandemin

Möten med fåglar under covidisoleringen under vinter och vår 2021 - gråhäger, knipa, storskrak, gärdsmyg, blåmes, strömstare, sothöna, mandarinand...