Bland Borneos utrotningshotade apor

Orangutanger och näsapor 

Näsapan - unik på Borneo

När jag och Margareta var på Borneo i Malaysia 2018  såg vi den unika näsapan i träden längs stränderna vid floden Kinabatanganfloden.  Vi träffade dem under flodturer  från lodgen Sukau Rainforest Lodge intill Sandakan..

Den starkaste hanen har ett harem med 5-6 honor, och måste ibland försvara sin familj från de flockar av "ungkarlar" som lever intill. 

På ett ställe mitt i regnskogen såg vi hur näsaporna var djärva när de ett par gånger om dagen vant sig vid att hämta utlagd mat. 

Visst ser de de små näsapsungarna mänskliga ut. 

Honorna ta väl hand om sina ungar.

Orangutangen utrotningshotad

När regnskogarna på Borneo avverkas får orangutangerna allt värre att klara sig. Nästan alla lever i frihet, men ett par gånger om dagen vänjer sig en del av dem att komma till matningsplatser där de får frukt och annan mat. De som hittas sjuka eller skadade tas om hand. 
Den här gamla hanen såg vi på ett sådant ställe i Kuching i Sarawak. När jag sträckte mig över muren för att fotografera honom tappade jag kamerans motljusskydd. Orangutang prövade då olika sätt att använda det - armband, munskydd eller leksak.  Bilder och film från den scenen är värd mycket mer än den förlorade kostnaden för motljusskyddet.

Den lilla ungen klänger på mammans långa smala armar som om de vore lianer.

Den utrotningshotade ungen söker tröst i tummen. Köp bilden som tavla här.

När mamman och ungen kommer från vildmarken till matstället hämtar hon en flaska med mjölk till ungen.

I de fuktiga regnskogarna finns många färggranna småfåglar och blommor.

Hornbillsfåglar av olika slag finns det gott om.

Krokodiler får samsas med hägrar.