Fotoäventyr i Afrika

Följ med på spaning efter de fem stora (big five) under en fantastisk fotosafari i Zimanga i Sydafrika i oktober 2022. 

Sydafrika, oktober 2022 

Under en fantastisk safarivecka i Zimanga i Sydafrika 2022 tog jag tusentals bilder. Följ mig på Instagram (photoandersandersson) för att se en del av dessa. Bilder och videoklipp på de fem stora finns i filmen nedan. Åtta av bilderna har blivit tavlor som du kan se här

Afrikas bästa

Zimanga är Afrikas bästa reservat för fotografer, med både jeepsafari och gömslefotografering. För att komma nära djuren finns nio olika gömslen.  Det är bara tre meter mellan gömslets glas och vattendraget dit djuren kommer för att dricka. På natten tände vi belysning utanför gömslet. Efter lång väntan kom bufflar, zebror, noshörningar, vårtsvin och många fåglar.  

70 olika fågelarter

Under min vecka i Zimanga räknade en av oss sju fotografer in sammanlagt 70 olika fågelarter. Här har en afrikansk blåkråka just fångat ett byte. Under veckan varvade vi fotografering i gömsle med jeepsafari i det 70 kvadratkilometer stora reservatet. Detta var mitt andra besök i Zimanga. Här filmen från mitt besök 2018.

Afrikas renhållningsarbetare 

Gamar, hyenor och schakaler äter det som de stora rovdjuren lämnat efter sig. I Zimanga såg jag hur de festade på en död giraff. Från ett gömsle kunde vi en annan dag följa hur de bråkade om den utlagda maten.

Läs här om mitt äventyr

I en fyrsidig artikel i Dagens Industri den 26 november  berättar jag om äventyret i Zimanga.

Kenya 2016

Tillsammans med 12 andra fotografer var jag i september 2016 i Kenya under två veckor - i Masai Mara, Solio, Samburo och Baringosjön. Vi såg 100 000-tals gnuer och zebror ta sig över Marafloden under migrationen, vi såg lejon para sig och en lejonmamma leka med sin unge. I Solio fanns de hotade noshörningarna och i Baringosjön såg vi hur skrikörnen fångade sitt byte. 

Noshörningar och olika hjortdjur på savanen.

Tidig morgon vid Baringosjön.


Här två minuter om upplevelser i Kenya - Masaidans, migrationen med tusentals djur som tar sig över Marafloden och en parningssituation för lejon.


Lejonpappa  som har en huvudroll i barnboken.

I två timmar följde vi mor och unge.

Bilderna på lejonen och de andar djuren blev en barnbok. Den kan du köpa här. 

Zimanga i Sydafrika 2018

Jag satt i ett stabilt gömsle i reservatet Zimanga i Sydafrika. Min kamera med vidvinkelobjektiv stod på stativ och vattenhålet utanför  lystes upp av lampor. Efter ett par timmars väntan kom dessa sex elefanter. När jag lyfte blicken från kamerans sökare måste jag böja på nacken för att se dessa gigantiska djur. De är en del av filmen ovan. Här kan du köpa bilden ovan som extra stor tavla.

Savanen i skymningen.

Savanens högsta djur. 

Försiktigt närmar jag mig den sovande geparden.

Stork och örn i fight om maten.

Elefantkram.