Naturfoto som företag

Som pensionär tog jag upp mitt fotointresse från tonåren. Det berättar jag om i ett nytt kapitel, som finns endast i ljudboken med rubriken Gör företag av din hobby.

När jag 2015 åkte på fotoresa till Svalbard tog jag fotograferandet till en ny nivå. Det var på en expedition under nio septemberdagar med tolv andra fotografer på det lilla fartyget Origo.

Vi gick till slut rakt norr ut mot Nordpolen där det inte längre fanns något sjökort. Långt borta på den milsvidda isen såg vi en isbjörn. Efter ett par timmars väntan kom den mot båten och hoppade mellan isflaken närmast  båten.Det var en av de sjutton isbjörnar som vi såg – fler än vad expeditionsledningen sett på någon annan resa. Se bilder här.

När jag gjorde resan till Svalbard var det jag själv och inte mitt enmansbolag som betalade. Men när resan resulterade i en bok och dessutom flera stora bildreportage i flera tidningar kunde jag med gott samvete föra över både resekostnaden och en del kamerakostnader på mitt bolag. Utan att det var meningen från början hade jag därmed förvandlat fotohobbyn till företagande.

Fototavlor till salu

Efter mina resor var det inte bara bildreportage som kunde dra in pengar till mitt bolag. Jag började också att skriva ut mina naturbilder på en nyinköpt färgskrivare och rama in dem till tavlor.

Jag vill att så många som möjligt ska tycka att mina bilder är så bra att de vill hänga dem på väggen. Det är detta och inte pengarna som är drivkraften bakom min tavelförsäljning. Det är lätt för mig att säga som kan leva på en bra pension och sparade pengar. Här finns mina fototavlor.

Det har blivit fotoutställningar på Galleri Movitz på Hornsgatspuckeln i Stockholm och på Ägaboden i Blekinge. Stockholm under en septembervecka 2017. Jag hade då nytta av mitt affärstänk som jag fostrats med och skrivit om i Driva Eget.

Jag hittade en ny målgrupp i företagens konstklubbar som ville ha fotokonst till sina konstlotterier. Jag bjöd in dem till utställningen, och jag förstod att mina svart-vita tavlor på afrikanska djur var extra populära.

Det var en stor ära för mig att intendenten vid Bonniers konsthall ville köpa denna  bild på tre bufflar till Bonniers konstklubb som jag tidigare varit medlem i.

Barnbok efter lejonfilm 

Jag försöker hålla min innovationskraft igång genom att hitta på nya saker.

När jag och ett av mina barnbarn sett den populära filmen Lejonkungen tänkte jag att jag kunde bidra med en liten barnbok nu när intresset för lejon ökat. Så jag kombinerade mina djurbilder från Afrika med en enkel story om en lejonunge som letar efter pappa Lejonkungen.

Jag trodde boken skulle sälja bra, eftersom det nästan inte finns några  barnböcker med foton på djur. Så jag lät trycka 500 böcker på ett tryckeri i Lettland. Men jag fick ett nytt exempel på hur svårt det är att nå ut till publiken i det enorma utbud som finns. 

Apan var lik en musiker

Jag sprider mina bilder på Facebook, instagramnkontot photoandersandersson och här på min hemsida. Uppmärksamheten där har lett till denna bildbeställningar som jag inte i min vildaste fantasi kunnat drömma om:

Det lilla skivbolaget Malmö Inre ville på ett skivomslag ha en närbild på en näsapa som jag tagit på Borneo – och jag som trodde att marknaden för LP-skivor var död och begraven. Inte kunde jag heller säga nej till hans absurda fråga om att få byta ut apans ögon mot ögonen på skivans artist Lars-Olof Ståle Johansson från The Cardigans, som anses ha vissa likheter med denna apa. www.andersandersson.se/ljudboken