Bo Strömstedt var min förebild

Min store förebild Bo Strömstedt som varit min chef på Expressen i nästan 15 år avled på midsommaraftonen 2016  I slutet av april det året beökte jag honom för att ge honom min bok - han var den som nämnts flest gånger i boken. Han var blind och sjuk, men minns med gott humör de gamla minnen som vi pratade om.

Jag har mycket att tacka honom för. Han var en stor inspiratör för mig. Hans storhet beror på att han var fullständigt enastående på tre olika sätt:

1 Han var en gudomlig skribent  och inspirerade sina medarbetare att ta efter hans stora formuleringskonst.

2 Han kunde konsten att göra en tidning som på en gång var både kommersiell och samhällsnyttig, alltid på läsarnas sida mot överheten. Han lärde oss medarbetare att överraska våra läsare och inte vara förutsägbara.

3 Han var en mycket skicklig chef. Med beröm och smartness lyckades han entusiasmera medarbetarna och få dem att lyfta sig själva. 

Dessa tre unika egenskaper visade han när han 1985 tog hand om hela förstasidan på premiärnumret av Pengarna & livet som jag blev redaktör för. Han skrev att det skulle bli en bilaga som var unik därför att den inte börjar i börshuset utan i läsarnas egen börs:  

”Pengarna & livet ska berätta om hur man bäst skall använda sina pengar för att med eller utan dem bäst kunna använda livet. Pengarna är inte livet, och livet är inte pengar – men relationerna mellan dem är viktiga, och inte alltid så lätta att reda ut.”

Han jämförde mig med Astrid Lindgrens Emil:

”När jag ser honom på väg i korridoren, med snabba steg och lurifaxen i ögat, är det inte utan att jag tänker på Emil i Lönneberga.”

Sedan skrev han om hur Emil får skäll av sin pappa för att han köpt sockerdricka för grindslantar han fått. Han citerar vad Emil då sa:

”När jag inte har pengar då kan jag inte dricka sockerdricka, och när jag har pengar får jag inte dricka sockerdricka. När i hundan ska jag då dricka sockerdricka?”

En månad senare när jag fyllde 40 fick jag stora Emilboken i pre- sent av Strömstedt. I den hade Astrid Lindgren med sin sirliga handstil skrivit om sockerdrickan – och att jag var mannen som kunde reda ut frågan om när man ska dricka denna.

Detta gjorde mig oerhört stolt. Denna stolthet  triggade mig och bilagans duktiga medarbetare, Jöran Stridbeck och Annika Widebeck.  

 

Alltid på läsarnas sida

I februari 1988 gick jag till storms mot bankerna i Expressen och ägnade nästan en hel bilaga åt  kundernas missnöje mot dem. Det är ett exempel på hur jag ständigt stått på läsarnas sida. 

Jag började skriva om privatekonomi på Expressensidorna Dina Pengar, fortsatte på Pengarna & livet och sedan på Privata Affärer.

Privatekonomin gav Stora Journalistpriset

Privatekonomin i Expressens spalter och i Privata Affärere ledde till Stora Journalistpriset 1996, som jag fick samtidigt med legendariske chefredaktören Hasse Olsson på Dagens industri. En av bilderna nedan visar prisutdelningen. Övriga bilder är klipp från Expressenbilagan Pengarna & livet och sidorna Dina Pengar i Expressen.