Skatt, aktier och privatekonomi


Här lär jag svenska folket att deklarera

I min bok berättar jag om hur jag av en ren tillfällighet förvandlades från kriminalreporter på Expressen till skatteexpert. 
  Den dagen som min deklarationsbilaga fanns i Expressen slog tidningen årets upplagerekord. Jag var varje år bilagans omslagspojke  - här genom att som D-man flyga rakt genom blanketten.
Det sas att jag lärde hela svenska folket att deklarera genom att enkelt förklara deklarationssystemet som då var onödigt krångligt. Expressen anlitade ett tiotal experter som i deklarationstider gav telefonråd och ibland också samlade deklaranterna i Stockholms stadshus. Läs i boken om hur de unika tabellerna först tog flera veckor att göra gick att producera på några minuter. 

.

Skatteexpert i tidningar, böcker, dataprogram, och i radio och TV

Artiklar och bilagor i Expressen utvecklade sig till flera andra skatteverksamheter: 

  • Boken Avdragslexikon som jag i över 30 år gett ut tillsammans med John Larsson.
  • Visma/SPSC skatteprogram som jag grundade tillsammans med Bruno Walter och sonen Martin. Det har utvecklats till Sveriges största skatteprogram. 
  • Artiklar och bilagor i andra tidningar efter det att jag slutat på Expressen.
  • Deklarationsprogram i i radio och TV.  


Avdragslexikon med John Larsson

Dataprogram för SPCS, nu Visma.

Lovar dig att bli miljonär - trots aktierasen


Under de över 30 som jag skrivit på Expressen, Privata Affärer och Driva Eget om att placera pengar har jag upplevt flera kraftiga aktieras - oktoberraset 1987 som vi skrev om i bilagan Pengarna & livet och raset som kom strax efter det att vi varnade för aktier på Privata Affärers omslag. Trots detta vågade jag i Privata Affärers 20-årsnummer 1998 lova läsarna att bli miljonärer. Läs i boken hur jag resonerade mig fram till detta löfte som gäller än i dag. Jag har då två enkla råd som jag menar slår alla andra - och som håller  även när börsen gör tvära kast:

  1. Lägg inte alla ägg i samma korg. Sprid riskerna på många olika sorters aktier och fonder.
  2. Sitt still i båten. Ta det lugnt när det storma på börsen. Sälj aldrig allt, eftersom du inte klarar att komma in på börsen igen vid rätt tidpunkt.Aktier - Privata Affärers viktigaste ämne.

Så har aktieindex och ränta gått 1978-2003. Röda linjen visar aktieindex under 25 år, den gula om inflationen räknas bort. Den blå är ränteutvecklingen. Detta visar att aktier på lång sikt alltid slår andra placeringar.


Alltid på läsarnas sida

I februari 1988 gick jag i Expressen till storms mot bankerna och ägnade nästan en hel bilaga åt  kundernas missnöje mot dem (mittbilden nedan). Det är ett exempel på hur jag ständigt stått på läsarnas sida. 
Jag började skriva om privatekonomi på Expressensidorna Dina Pengar, fortsatte på Pengarna & livet och sedan på Privata Affärer. Det var motiveringen när jag 1996 fick stora Journalistpriset.

Här i första numret av Expressenbilagan Pengarna och Livet 1988  skrev chefredaktören Bo Strömstedt så här: ”När jag ser honom på väg i korridoren, med snabba steg och lurifaxen i ögat, är det inte utan att jag tänker på Emil i Lönneberga.” 

Jag har slagits för kunderna mot höga bankavgifter och dåliga kundvillkor.

Tillsammans med DI:s chefredaktör Hasse Olsson fick jag 1996 Stora Journalistpriset.