Borneo - äventyr i januari 2018

Näsapor (proboscis-apor) finns endast på Borneo. Vi träffade dem under flodturer från lodgen Sukau Rainforest Lodge. De sitter högt uppe i fikonträden. En store hane brukar sitta långt ute på en gren och blicka ut över sin storfamilj, 7-8 honor och ungar.

Orangutanger

Orangutangerrna, svingar sig i lianer högt upp i regnskogarnas trädtoppare. De finns endast på Borneo och Sumatra och är utrotningshotade nu när antalet regnskogar blir allt färre. Det är nästan omöjlgt att få bilder på dem när de sitter högt uppe i träden. Men vid Semenggoh reabiliteringscenter intill Kuching läggs det ut frukt  och mjölk på flaska två gånger om dagen.  En mamma med unge, som inte varit där på en månad, kom när vi var där.  En  över 40 år gammal hona, som varit tamdjur innan hon i regnskogen fött tre ungar, kommer till matstället nästan varje dag och proppade munnen full med bananer

Big Five

Utöver näsapa och orangutang är krokodil, näshornsfågel  och elefanten Borneos "Big Five".  Näshornfåglar finns i olika färger, och en med vitt  hår i stället för horn. En Borneoelefant, som är mindre än andra elefanter, kom en kväll simmande framför båten. En krokodil såg vi en dag tillsammans med en egrätthöger.

Färggrant

För att synas i regnskogen är många djur mycket färggranna - både fåglar(sunbird, kungsfiskare) och  smådjur som trollsländor.

Fullmåne

Vi gick ut i flodbåten strax före soluppgången medan månen fortfarande var upp - och när makakerapa och skarv placerat sig rätt i träden.

Vad är det här för en pryl?

Den 40-åriga orangutangen undrade när jag tappade motljusskyddet på reabiliteringscentret i Kuchig. Munskydd? Armband?